• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 ADI HALA MEÇHUL

Hava Durumu
Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam76
Toplam Ziyaret124830
Site Haritası

105. yıldönümünü iftiharla kutladığımız Çanakkale Zaferi, milletimizin birlik ve beraberlik içinde, vatan ve millet sevgisiyle yazdığı bir kahramanlık destanıdır.

Bugün Çanakkale Zaferi'nin 105. yıldönümü… Tarihî şahsiyetlerimizi anmak yahut geçmişte kazandığımız zaferleri kutlamak bizim için kadirşinaslıktan ziyade bir görevdir. Elbette maziye takılıp kalmayacağız. Yüzümüz geleceğe dönük olacak. Ama gözümüzü de geçmişten ayırmayacağız. Çünkü geçmiş bizim için bir aynadır. Bu aynaya bakarak zaferlerimizi de hezimetlerimizi de göreceğiz. Ve dün yaşadıklarımızdan ders alarak yarınlarımızı inşa edeceğiz…

Peki, Çanakkale Harbi'ne baktığımızda ne görüyoruz? Bu savaştan alacağımız ders nedir?

Öncelikle şunu belirtelim ki, "Çanakkale Savaşı"nı tek başına ele alıp değerlendirmek doğru olmaz. Zira Çanakkale Savaşı, I. Dünya Harbi'nde savaştığımız cephelerden sadece biridir. Evet, Çanakkale'de bir destan yazdık ama diğer cephelerde aynı başarıyı gösteremedik. Esasen göstermemiz de mümkün değildi. Biz en büyük hatayı I. Dünya Savaşı'na dâhil olmakla yapmıştık. Nitekim bizi savaşa sokan maceracı paşalar (Enver-Talat-Cemâl) kısa süre sonra durumun vahametini görmüş olacaklar ki İshak Paşa'yı, görüşüne başvurmak üzere Beylerbeyi Sarayı'nda gözetim altında tutulan sabık (eski) padişah II. Abdülhamid'e gönderirler. II. Abdülhamid, İshak Paşa'ya şunları söyler:

"Bu vaziyette artık benim verebileceğim bir fikir, tavsiye edebileceğim bir tedbir kalmamıştır. Zira bu zavallı devlet Harb-i Umûmî'ye (I. Dünya Savaşı) sürüklendiği gün münkariz olmuştur. (yıkılmıştır) Sizi bana gönderenler, harbe girmeden önce göndermeliydiler. Dünyanın karalarına ve denizlerine hâkim olan devletlerine karşı Almanya ve Avusturya ile birleşip ateşe atılmak, tarihin ender kaydettiği hatalardandır."

Hisse

Rusya ve Amerika'nın ipiyle bugün Suriye ve Libya'da kuyuya inmeye kalkmamızla I. Dünya Savaşı'na girişimiz arasında ne kadar da benzerlik var değil mi? Eminim bugünkü yöneticiler de Enver-Talat-Cemâl Paşalar gibi bir gün hatalarını görecekler lakin atı alan Üsküdar'ı çoktan geçmiş olacak. "Dün yaşadıklarımızdan ders alarak yarınlarımızı inşa edeceğiz" derken geçmişte yaşanan olumsuzluklardan ders çıkararak aynı hatalara tekrar düşmemek gerektiğini vurgulamaya çalışıyoruz. Fakat dinleyen kim?

Çanakkale Zaferi

Diğer taraftan Çanakkale Zaferi elbette bizim için önemlidir. Allah muhafaza, Çanakkale'de mağlup olsaydık sanırım bugün Anadolu'da başkaları olurdu. İşte bunun içindir ki Mehmet Akif, Çanakkale Muharebesi ile Bedir Savaşı arasında bir ilgi kurarak Mehmetçiğe şöyle seslenir:

"Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker//Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer//Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîdi//Bedr'in aslanları ancak bu kadar şanlı idi."

Mehmet Akif'in, Çanakkale'de savaşan Mehmetçiği "Bedir"de savaşan "ashap"la karşılaştırması basit bir benzetme gibi görünse de aslında şair yukarıdaki mısralarda büyük bir hakikati dile getirmektedir. Çünkü Müslümanlar o gün Bedir'de mağlup olsalardı müminlerin ocağı Medine düşer ve İslâm güneşi daha doğmadan batmaya mahkûm olurdu. Aynı şekilde, düşman Çanakkale'de o gün galip gelseydi başta İstanbul olmak üzere bütün Türk yurdu ve İslâm dünyası işgal edilecekti. Dolayısıyla, Bedir Savaşı ile Çanakkale Harbi arasında bir benzerlik olduğu muhakkak…

Meseleye bu açıdan bakıldığında Çanakkale Zaferi'nin önemi daha net görülecektir. 105 yıl sonra Çanakkale Zaferi'ni kutluyor olmamız boşuna değildir.

Zaferin 105. yıldönümünde Çanakkale şehitlerini rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun…

 

***

ACZİMİN GİRYESİ:

 

GEÇMİŞTEN DERS ALMAK

Tarih bir ibretler aynasıdır; bak neler var,

Geçmişten dersler çıkar ki olasın payidar.

                                         (Li-müellifihî)



217 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Üyelik Girişi